Kathedraal van Malaga ‘La Manquita’
Calle Molina Lario 9
Openingstijden: ma t/m vr: 10.00-18.00 uur. Za: 10.00-17.00 uur. Op zondag gesloten.
Entree: € 5,-
Kaartje voor kathedraal in combinatie met Bisschoppelijk paleis: 7,- (korting = 2 euro)
TIP: Wil je het dak van de kathedraal bekijken? Koop dan je kaartje bij het tegenoverliggende Bisschoppelijk paleis.
Prijs: 6.- Van maandag t/m zondag een gegidste tour om 11, 12, 13, 18, 19 en 20.00 uur.
Aan de machtige, imposante kathedraal van Malaga loop je niet zomaar voorbij. Een opvallend kenmerk is dat deze maar één toren heeft. Uit geldgebrek is er nooit een tweede toren bijgebouwd en dat zorgt voor het bijzondere, asymmetrische uiterlijk van deze kathedraal. Om deze reden wordt ze in de volksmond ook wel ‘La Manquita’ genoemd; de eenarmige vrouw. De officiële naam luidt echter: ‘La Santa Iglesia Cathedral Basilica de la Encarnación’. Zodra de duisternis invalt, wordt de kathedraal schitterend verlicht.
Nadat de christenen Malaga hadden heroverd, begon de bouw op de plek waar zich eerder een moskee bevond. Er is ruim tweeënhalve eeuw aan de kathedraal gebouwd (1528-1782) en dit verklaart dan ook meteen de verschillende bouwstijlen. Zowel het exterieur als het interieur zijn grotendeels in renaissance stijl opgetrokken maar ook vind je er barokke en gotische invloeden terug.
Aan de buitenkant zijn drie bogen zichtbaar. Deze fraaie toegangsportalen zijn bekleed met verschillende kleuren marmer en boven de deuren bevinden zich medaillons. Op de zijdeuren staan de schutspatronen van Malaga en bijbelse scenes afgebeeld. De kathedraal heeft een kleine, groene ‘binnentuin’ en als je even om de buitenkant heen wandelt, loop je vanzelf tegen de mooi aangelegde ‘Patio de los Naranjos’ aan.
Ook vind je er, rechts van de entree, een kleine winkel met religieuze snuisterijen. Het bijbehorende museum bevat interessant religieus goud- en zilverwerk, liturgische gewaden en werken van schilders als Ribera, Zurbarán en Morillo.
Zodra je de kathedraal betreedt, merk je eigenlijk pas hoe groot deze is. De gehele ruimte, met haar drie, 42 meter hoge beuken, is overdekt met een fraai versierd gewelf. De middelste beuk van de Basiliek is weliswaar even hoog als de andere twee maar zichtbaar breder.
Opvallend zijn de marmeren preekstoelen en de zeventiende-eeuwse koorbanken. Tweeënveertig uit mahonie- en cederhout gesneden houtsculpturen van het koor zijn van de hand van de beroemde beeldhouwer Pedro de Mena.
Ook het priesterkoor komt uit dezelfde eeuw. De twee barokke orgels zijn van 1871. Aan de kapellen is veel aandacht besteed en deze bevatten belangrijke kunstwerken.
De zijkapellen zijn gevuld met beelden van onder andere de treurende Madonna, Christus aan het kruis en Maria van de rozenkrans.